Hibás objektum

    Pipamúzeum (Múzeumok)

Cím: Ibafa, Arany János u 2.
Nyitva tartás a hét minden napján, helyszíni kérésre ( a gondnokot kell keresni )
Gondnokok:
Január 1.- Június 30.
Lakatos Sándorné. Lakcím: Kossuth Lajos utca 12. Tel.: 0673/454-093
Július 1.-December 31.
Nagy Katalin. Lakcím: Kossuth Lajos utca 9.
Ha tetszik oszd meg: Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

1968-ban Ibafán létrehoztak egy pipatörténeti kiállitást, amely mai formáját az 1989-es újrarendezés során nyerte el. A kiállitott tárgyak a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyüjteményét képezik. Az ibafai pipatörténeti kiállitás két teremben mutatja be érdekességeit. Az első teremben a nevezetes ibafai fapipa másolata tárul elénk. A terem bal oldalán a ma is használatos pipák, valamint a XX. század közepéig használt szivar és szipka található, melyeket hölgyek részére készitettek. Tovább lépve a második terem különlegességeivel találkozhat a nézelődő.

 

Nyolc országot képviselnek a pipák szebbnél szebb darabjai. A terem közepén a nagy vitrinben családi mozsár, téhelypipák másolatai, valamint dohányzási segédeszközök láthatóak. Itt találhatóak még a kinai kókuszhély, medvealakú dohánytartó különlegességek. A falakat pipázó jelenetek szinesitik, képzőmüvészeti alkotásokkal gazdagitva. A kiállitás legérdekesebb három darabja a történelemben is közismert személyekhez kapcsolódik.
Az 1849-ből való alföldi pipa.
Az 1865-ös kiszitésü pipa, mely Deák Ferenc ajkait érintette.
Valamint, de nem utolsó sorban az a pipa, mely Károlyi Mihály Magyaroszág miniszterelnöke tulajdonát képezte egészen addig, mig a családi hagyaték kalapács alá nem került. Ekkor vette meg Borbás Pál egyik rokona. Borbás Pálnak köszönhetően e pipa titkait az ibafai pipamúzeum falai ma is szigorúan örzik.

 
 

Képtár


Papi pipa
 

Pipadal
 

Pipamúzeum
 

Tajték pipák
 
 

További múzeumok a környéken