it Ibafa Község Önkormányzata

Hibás objektum

    Alpár János (Híres emberek)

Alpár János 1881. február 10-én született Nagyárpádon, meghalt Ibafán 1967. január 5-én. Iparos családból származott. A pécsi tanítóképzőben szerzett kántor-tanítói oklevelet.
Ha tetszik oszd meg: Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

Alpár János 1881. február 10-én született Nagyárpádon, meghalt Ibafán 1967. január 5-én. Iparos családból származott. A pécsi tanítóképzőben szerzett kántor-tanítói oklevelet. Munkahelyei: Kisherend, Gödre, Felsőmindszent. 1921-től Ibafán teljesített szolgálatot nyugdíjazásáig, 1948-ig. Egyszemélyben tanított évenként 106-110 tanköteles gyermeket. Szívügye volt a gyermekek tanulmányi előmenetele és a falu népének kultúrális felemelése. Télen népművelési esteket szervezett, az ifjúság hasznos időtöltésére pedig színdarabokat tanított nagy sikerrel. A Bakics dűlőben erdei sétányt építettek a madarak és a fák napjának tiszteletére. Nyáron idény-napköziotthont vezetett, hogy a lakosság gondmentesebben végezhesse munkáját.

Faiskolát létesített facsemetékkel, melyeket a lakosság felvásárolt. Ezáltal az ifjúság megtanulta a gyümölcsfák szeretetét és nevelését. Irányítása mellett a felsőtagozatos gyermekek fákat ültettek a Bakics dűlőben, melyek gondozása a tanulók kötelessége volt. Közben kántori feladatokat végzett minden nap. Az esküvőket, temetéseket rokoni búcsúztatásokat tette ünnepélyessé. A község lakói szolgálatában közel fél évszázadon át szívvel-lélekkel és nagy szeretettel végezte munkáját.

 

Képtár


Alpár János
 
 

További a környéken